Het is koud buiten. En wat is er dan lekkerder dan een stevige bord erwtensoep. Erwtensoep is eigenlijk altijd lekker in de winter. Het is ook nog eens gezond, want het zit boordevol peulvruchten en groenten. Deze vega variant bevat geen vlees. Dat is ook niet nodig voor een volwaardige maaltijd, want de erwten leveren al veel eiwitten.
Benodigdheden voor een flinke pan:
- 500 gram spliterwten
- 1 liter groentebouillon
- 3 preien
- 1 ui
- 2 winterwortels
- 1/4 knolselderij
- peper, zout
- wat verse peterselie
Breng de spliterwten, 1 liter koud water en 1 liter groentebouillon aan de kook. Laat dit 30 minuten doorkoken. Roer de soep regelmatig door (ook over de bodem om aankoeken te voorkomen) en schep het schuim van de soep. Snij ondertussen de groenten.
Voeg dan de preien, ui, winterwortels en knolselderij toe.
Laat de soep nog eens 30 minuten koken en roer regelmatig goed door.
Verdun de soep als hij te dik is. Breng de soep op smaak met peper, zout en verse peterselie.
Deze erwtensoep is erg lekker met geroosterd volkoren (stok)brood met verse geitenkaas.
Wil je een vervanger van de traditionele rookworst, voeg dan blokjes gerookte tofu toe of wat geraspte rookkaas.
Erwtensoep smaakt de volgende dag nóg lekkerder en is ook heel goed in te vriezen.
Eet smakelijk!