Tajine van lam, pompoen, pruimen en tamarinde

Tajine van lam, pompoen, pruimen en tamarinde

Dit keer een heerlijk gerecht met sterke invloeden uit het Midden-Oosten. Kook jij wel eens ‘over de grens’?

Het recept is voor 6-8 personen en inclusief stoven duur het ongeveer 2,5 uur.

Benodigdheden: 2 grof gesnipperde uien, 600-800 gram lamsfilet, 2 theelepels gemalen komijn, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel kaneel, 2 eetlepels tamarindepasta, 2 eetlepels heldere honing, 1 kleine flespompoen, 2 handjes ontpitte pruimen.

Verhit wat plantaardige olie in een grote braadpan en bak de ui totdat de randjes bruin worden. Voeg de lamsfilet in blokjes van ongeveer 2,5 centimeter toe en blijf roeren zodat het vlees mooi bruin wordt en niet gaat stoven.

Voeg de specerijen toe, breng op smaak met zeezout en roer het geheel door zodat het vlees goed bedekt is. Roer ook de tamarindepasta en de honing erdoor en schenk er vervolgens zo veel water bij dat alle ingrediënten onder water staan. Zet het vuur laag en laat het 1,5 uur zachtjes koken. Roer af en toe door zodat het niet aanzet.

Schil ondertussen de flespompoen en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 5 centimeter. Voeg de blokjes na 1,5 uur koken toe en schenk er zo veel kokend water bij dat de ingrediënten weer onder water staan. Laat het geheel 30 minuten garen, voeg de ontpitte pruimen toe en laat het geheel nog eens 30 minuten garen. Serveer het geheel vervolgens met zilvervliesrijst.

Smakelijk eten!